Regülatör Nasıl Alınmalı
Regülatör alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
- Güç tespiti:
Regülatörün kullanılacağı cihazların toplam gücü hesaplanmalı, motorlu cihazlar gibi başlangıç akımları fazla olan cihazlar göz önüne alınmalı ve özellikle motorların gücü hesaplanırken etiket değerinin üç misli hesaplanmalı, ayrıca ileride bağlanacak cihazlar için pay bırakılmalıdır.
Regülatörün kullanım yerinin voltaj özellikleri tespit edilmelidir. (Sürekli düşük gerilim, sürekli yüksek gerilim veya günün belirli saatlerine göre dağılımı gibi)
- Regülatör Yer Tespiti
Regülatörün konulacağı yer temiz, havalandırmalı ve giriş panosuna yakın olmalıdır.
- Regülatörün özellikleri
a. Giriş gerilim aralığı voltaj değeri geniş olmalıdır. (160 V- 250 V)
b. Gerilim düzeltme hızı en az 50 Volt/saniye veya daha yüksek olmalıdır, ancak hız artışı yanında salınım riskinin olduğu göz ardı edilmemelidir.
c. Regülatör çıkış geriliminin belirli sınırlar dışına çıkması halinde 190 V’un altı veya 245’in üstüne çıkması halinde regülatör çıkışı kesinlikle bir kontaktör tarafından kesilmelidir.
d. Üç fazlı sistemlerde fazlardan birinin kesilmesi durumunda özellikle motor yükü olan yerlerde motor yanmalarına sıklıkla rastlanmaktadır.
Acil durumlarda tamamen elektriksiz kalmamak için, regülatör önünde bulunan şalter (1-0- 2) 1 nolu konuma getirilerek regülatör devreden çıkarılır.
Motor Durdurma Anahtarları
Servomotor kullanım şekli nedeniyle 360 derece dönemez. Şebeke geriliminin aşırı yüksek veya aşırı düşük olması sonucunda varyak motor ikilisi netice olarak sağa veya sola yaslanır. Bu durumda motorun zorlanmaması için iki adet motor durdurma anahtarları ve üzerlerinde yol verme diyotları bulunur. Sürekli olarak darbe almaları durumunda değiştirilmeleri gerekebilir. Motorun sürekli bir şekilde bir istikamete gidip geri gelmemesi bu anahtarlardan birinin bozulmuş olduğunu gösterir.
Şehir şebekesinin dalga şeklinin bozuk olması durumunda çıkış gerilimini yeniden ayarlanması gerekebilir.