Statik Regülatör

Gelişen dünya yüksek teknoloji ürünlerinin daha hassas elektrik voltajına sahip olma gerekliliğini artırdı. Kısıtlı enerji kaynakları ve buna rağmen artan yüksek tüketim ihtiyacı enerji üreteçleri tarafından karışlanması güç bir duruma doğru yaklaşırken daha verimli daha az enerji tüketen elektrikli cihazlar üretilmeye hızlı devam etti bu cihazlar verimli ve uzun ömürlü olmalarının yanında daha hassas elektronik ekipmanlar ile donatıldı. Bu hassas elektronik ekipmanlar ile üretilen binlerce hayatımıza kolaylaştıran elektronik makinalar hayatımızın her alanında kullanılmaya artarak devam ediyor. Hastane cihazları gibi Tomografi, emar, ultrason, laboratuvar cihazları vb , üretimde kullanılan CNC tezgahlar tel erezyon makinaları matbaa makinaları reklam baskı vb binlerce makina insanlığın ihtiyacı olan ürünleri üretmek için kısıtlı enerji kaynaklarımız ile daha az tüketim yaparak daha fazla ürün verebilmek için çalışmak zorunda.

Bu hassas cihazlarımızın makinalarımızın arızalanması veya voltaj şartları nedeni ile bazı gün veya saatlerde elektriksel nedenler ile durması bu makinalara sahip kullanıcıları çok zor durumda bıraktı bırakmaya devam ediyor bazen bir makinanın hasar gören parçası 1200-1500euro maliyetli ve her an temin edilebilir durumda olmayabiliyor. FCM çeyrek asırlık tecrübesi ile tüm saha çalışmalarını uzun yıllardır yapmakta ve müşterilerinin yaşadığı bu ve bundan çok daha fazla sorunun farkında olarak hızlı ve kesin çözüm ihtiyacı olan müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor.

Klasik voltaj regülatörü teknolojisi olan servo voltaj regülatörü sisteminin hantal ve eski teknolojisinin günümüz hassas elektronik cihazları için ihtiyacın çok gerisinde kaldığı ve konuya hakim olmayan müşteriler tarafından hatalı seçimler ile yanlış yatırımlar yapmalarına mahal verdiği görülüyor oysa yeni teknoloji yüksek verimli hassas elektronik ürünler için bu cihazların isteklerine çok hızlı yanıt verebilecek servo regülatör sisteminden 5.000 kat daha hızlı daha verimli daha düşük arıza oranına sahip daha az yer kaplayan daha hafif daha teknolojik daha fazla koruma özelliğine sahip FCM STATİK REGÜLATÖR sistemleri

on yılı aşkın süredir sunulmaya geliştirilmeye ve müşterilerine kaliteli çözüm sunmaya devam ediyor.

Bin bir zorluklar ile alınan hassas makinalarınızın değerini anlıyor onları koruma isteğinizi görüyoruz almak için alınan eski tip servo regülatör sistemleri yerine yeni nesil FCM STATİK REGÜLATÖR sistemlerini deneyin ve yatırımızın karşılığını alın.

Ev için regülatör

Ev tipi regülatör,

Çamaşır makinası
Bulaşık makinası
2 Adet TV
1 Adet 12.000 BTU Klima
300watt aydınlatma
Buzdolabı
Bilgisayar
Modem
Uydu recivier

dahil olmak üzere kullanım gücüne sahip olan evler için FCM 10 kva regülatör kullanmanızı tavsiye edilmektedir.

Ev tipi regülatör FCM’den alınır.

Hemen satın almak için; http://www.kesenegore.com/10%20Kva%20Regülatör%20Monofaze linki ziyaret ediniz.

FCM Regülatör sistemleri

Regülatör Nasıl Alınmalı

Regülatör alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

  1. Güç tespiti:

Regülatörün kullanılacağı cihazların toplam gücü hesaplanmalı, motorlu cihazlar gibi başlangıç akımları fazla olan cihazlar göz önüne alınmalı ve özellikle motorların gücü hesaplanırken etiket değerinin üç misli hesaplanmalı, ayrıca  ileride bağlanacak cihazlar için pay bırakılmalıdır.

Regülatörün kullanım yerinin voltaj özellikleri tespit edilmelidir. (Sürekli düşük gerilim, sürekli yüksek gerilim veya günün belirli saatlerine göre dağılımı gibi)

  1. Regülatör Yer Tespiti

Regülatörün konulacağı yer temiz, havalandırmalı ve giriş panosuna yakın olmalıdır.

  1. Regülatörün özellikleri

a. Giriş gerilim aralığı voltaj değeri geniş olmalıdır. (160 V- 250 V)

b. Gerilim düzeltme hızı en az 50 Volt/saniye veya daha yüksek olmalıdır, ancak hız artışı yanında salınım riskinin olduğu göz ardı edilmemelidir.

c. Regülatör çıkış geriliminin belirli sınırlar dışına çıkması halinde 190 V’un altı veya 245’in üstüne çıkması halinde regülatör çıkışı kesinlikle bir kontaktör tarafından kesilmelidir.

d. Üç fazlı sistemlerde fazlardan birinin kesilmesi durumunda özellikle motor yükü olan yerlerde motor yanmalarına sıklıkla rastlanmaktadır.

Acil durumlarda tamamen elektriksiz kalmamak için, regülatör önünde bulunan şalter (1-0- 2) 1 nolu konuma getirilerek regülatör devreden çıkarılır.

30 kva regülatör monofaze, servo regülatör, voltaj regülatörü

30 kva regülatör monofaze, servo regülatör, voltaj regülatörü

Motor Durdurma Anahtarları

Servomotor kullanım şekli nedeniyle 360 derece dönemez. Şebeke geriliminin aşırı yüksek veya aşırı düşük olması sonucunda varyak motor ikilisi netice olarak sağa veya sola yaslanır. Bu durumda motorun zorlanmaması için iki adet motor durdurma anahtarları ve üzerlerinde yol verme diyotları bulunur. Sürekli olarak darbe almaları durumunda değiştirilmeleri gerekebilir. Motorun sürekli bir şekilde bir istikamete gidip geri gelmemesi bu anahtarlardan birinin bozulmuş olduğunu gösterir.

Şehir şebekesinin dalga şeklinin bozuk olması durumunda çıkış gerilimini yeniden ayarlanması gerekebilir.

Servo regülatör hakkında

Servo regülatör hakkında
Servo regülatör hakkında

Servo Regülatör   Servo motor kontrollü voltaj regülasyonu en yaygın olarak kullanılan regülasyon metodlarından biridir. 1 KVA ile 250 KVA arasında monofaze, 3 KVA ile 750 KVA arasında trifaze olmak üzere 200’den fazla standart model imal edilmektedir.  Servo-kontrol gerilim ayar sistemi toroidal transformatör (Varyak), varyağa kumanda eden servo motor,yardımcı transformatör ve servo motor sürücüsünü de […]

Servo regülatör hakkında
Servo regülatör hakkında

Servo Regülatör   Servo motor kontrollü voltaj regülasyonu en yaygın olarak kullanılan regülasyon metodlarından biridir. 1 KVA ile 250 KVA arasında monofaze, 3 KVA ile 750 KVA arasında trifaze olmak üzere 200’den fazla standart model imal edilmektedir.  Servo-kontrol gerilim ayar sistemi toroidal transformatör (Varyak), varyağa kumanda eden servo motor,yardımcı transformatör ve servo motor sürücüsünü de […]

previous arrow
next arrow

 

Servo Regülatör

voltaj regülatörü

en uygun regülatör

 

Servo motor kontrollü voltaj regülasyonu en yaygın olarak kullanılan regülasyon metodlarından biridir. 1 KVA ile 250 KVA arasında monofaze, 3 KVA ile 750 KVA arasında trifaze olmak üzere 200’den fazla standart model imal edilmektedir.  Servo-kontrol gerilim ayar sistemi toroidal transformatör (Varyak), varyağa kumanda eden servo motor,yardımcı transformatör ve servo motor sürücüsünü de içeren sistemi tamamen kontrol eden elektronik devrelerden oluşmuştur. Servo kontrollü voltaj regülasyonu geri besleme ve karşılaştırma temeline dayanır. Hızlı cevap veren kontrol sistemi ile, yüksek başlangıç torkuna sahip DC motor mekanizması sayesinde girişteki küçük gerilim değişmeleri bile hızla düzeltilir. Giriş gerilimi çalışma alanı dışına çıktığında sınır anahtarları olarak kullanılan hassas micro-switchler tarafından motorun enerjisi kesilir.Çıkış tam sinüzoidal olup distorsiyon veya parazit-karışma gibi bozulmalar görülmez. Şebeke frekansını bozmaz ve yük altında gerilim değişimlerinde dalgalanma yapmaz.

 

Voltaj regülatör devre, regülatör

Bu deneyin amacı üç terminalli bir voltaj regülatörünün çalışmasını göstermektir. Günümüzde bu regülatörleri 5,6,8,10,12,15,18 ve 24 volt değerlerinde bulmak mümkündür.bu regülatörler LM 78XX serisi regülatörlerdir.

Benzer şekilde aynı voltaj ve akım değerlerinde negatif voltaj regülatörleri de mevcuttur.
IC regülatörler

Birçok kombinasyondaki, örnekleme elemanı, hata yükselteci ve kontrol elemanı entegre devre formunda mevcuttur. Bu devreler bir regüleli güç kaynağı imal etmek için birçok yıl öncesine göre işleri çok daha fazla kolaylaştırmaktadırlar. Bu kısımda bilinen üç voltaj regülatör entegre devresi tanıtılacaktır.

7800 Serisi Sabit Çıkışlı Voltaj Regülatörleri : Şekil 3-6′da gösterildiği gibi LM-7800 serisi üç terminalli regülatör, bir VIN terminali (Giriş), bir VOUT terminali (Çıkış) ve bir toprak terminali olan bir seri-geçişli regülatördür. 7800 serisinde, 5 ile 24 Volt arasında sınıflandırılmış çıkış voltajları mevcuttur. Malzeme numarasındaki son iki rakam regülatörün çıkış voltajını gösterir. Örneğin 7805 bir 5 Volt regülatör, 7812 bir 12 Volt regülatör ve 7815 bir 15 Volt regülatördür.

Her regülatör için regüleli çıkış voltajı sabittir. Regülatör, Şekil 3-3′de gösterilen tüm fonksiyonlara sahiptir. Buna ek olarak, en yüksek çıkış akımını güvenli bir değerde sabitlemek ve iç güç dağılımını güvenli bir limitte tutmak için koruyucu devrelere de sahiptir. Eğer iç güç dağılımı belirlenmiş bir değere geçerse, bir termal kesici devre devreye girmektedir. Uygun soğutucularla, 7800 serisi, 1,5Amper yük akımı sağlayabilir. Dikkat edilmelidir ki, çıkış voltajının belirlenmiş değerde kalabilmesi için, örnekleme elemanı yüke yakın iyi bir toprak noktasına bağlanmalıdır.

Şekil 3.6 7800 seri regülatör

DENEY-1

Yukarıda gösterilen şekildeki devre kurulur.R1 üzerindeki Vo çıkış voltajı ölçülür. Vo/47 den Il akımı hesaplanır.

Devrenin simülasyon grafiği yukarıdaki gibidir.Vo çıkış voltajı bu grafikten de görüleceği gibi 5 volttur. I1 akımı ise 5V/47=0.106amper bulunur.

Devrenin girişine bir R2 direnci konunca aşağıdaki simülasyonda da görüleceği gibi giriş işareti düşer.

 

DENEY-2 Aşağıdaki gibi bir devre kurulur.100 ohm luk direnç üzerindeki çıkış voltajı simülasyon grafiğinde gösterilmiştir.

Aynı işlem 47 ve 10 ohm la gerçekleştirilirse Vo ın düştüğü görülür.

OP-AMP İLE VOLTAJ REGÜLATÖRLERİ Hazırlayan: Mehmet BİLİM

Op-amp kullanılarak gerçekleştirilen voltaj regülatörü deneyinde aşağıdaki temel soruların cevapları aranacaktır:

• Op-amp’lı voltaj regülatörü devresi nedir,
• Op-amp’lı voltaj regülatörü devresi nasıl çalışır,
• Op-amp’lı voltaj regülatörü devresinin çeşitleri nelerdir.

Lineer tüm devre gerilim regülatörleri; ayrık elemanlarla oluşturulan regülatörlere göre hem daha ekonomik, hem de daha işlevseldirler. Bu tür regülatörler genellikle seri gerilim regülatörü gibi düşünebilir. Lineer tüm devre gerilim regülatörleri; genellikle çıkış gerilimleri (sabit/ayarlı) kutuplama yönleri (pozitif/negatif) dikkate alınarak kendi aralarında sınıflandırılabilir.

DC gerilimi, tüm etkilere karşı kararlı (regüleli) hale getirebilmek için regüle işlemi önemlidir. Regüle işlemi ise regülatör devreleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Gelişen elektronik teknolojisi tek bir tüm devre (chip, ICs) içerisinde gerilim regülatörü üretimine olanak sağlamıştır. Günümüzde tek bir tüm devre içerisinde yüzlerce farklı tip ve özellikte gerilim regülatörü üretimi yapılmaktadır.

Sabit Gerilim Çıkışlı Lineer Tüm devreler: Tüm devre imalatçıları, çeşitli sabit gerilim değerlerinde regüleli çıkış gerilimi verebilen tip tüm devreler üreterek kullanıcıya sunmuşlardır. Sabit gerilim regülatörleri genellikle üç uçlu imal edilirler. Küçük boyutlu, kolay kullanımlı ve oldukça ucuzdurlar. Bu tür gerilim regülatörleri kendi aralarında pozitif ve negatif olmak üzere iki gruba ayrılırlar.

Üç uçlu sabit pozitif gerilim regülatörü ile yapılan temel uygulama devresi Şekil-1’de çizilmiştir. Bu bağlantı tipiyle yapılan devre montajında; doğrultucu, regülatör ve beslenecek devre birbirlerine yakın iseler, C1 ve C2 kondansatörlerine gereksinim olmaz. Ancak bağlantı tablolarının boyları birkaç santimin dışına çıktığında yüksek frekanslarda titreşimi önlemek için bu kondansatörler mutlaka kullanılır. C2 kondansatörü ayrıca çıkış geriliminin kararlılığını sağlamada ve regülasyon hızını iyileştirmede kullanılmaktadır.

Şekil–1 Üç uçlu pozitif gerilim regülatörünün temel bağlantı şeması

 

Sabit gerilim regülatörlerinin çıkış akımları istenirse yükseltilebilir. Yüksek çıkış akımları verebilen bir devre örneği Şekil-2’de çizilmiştir. Bu devrede regülatörün çıkış akımını artırabilmek için tüm devreye bir PNP tipi güç transistörü paralel bağlanmıştır. Devrede; R1 direnci ve tüm devreden akan yük akımı, R1 direnci üzerinde transistörü süren bir gerilim düşümüne neden olur. Tüm devreden akan akım ne kadar büyükse R1’deki gerilim düşümü ve T1’den akan akım da o kadar büyük olur.

Bu durumda yük akımı, tüm devre ve transistör üzerinde ikiye bölünür. Böylece, devrenin çıkış akımı tüm devreye zarar vermeden yükseltilmiş olur. Devre çıkışından transistörün gücüne bağlı olarak yüksek akımlar alınabilir. Çıkış gerilimi sabittir.

Şekil–2 Yüksek çıkış akımları verebilen sabit regülatör devresi

Şekil-2’de verilen regülatör devresinde aşırı akım koruması yoktur. Sadece tüm devre içten aşırı akıma karşı korumalıdır. Fakat transistörde her hangi bir koruma yoktur.

DENEYİN YAPILIŞI

Üç terminalli IC Regülatör Devresi: R1= 220 ? , R2=100 ? dirençleri ile 7805 entegresi kullanılarak şekil 3 ve şekil 4’teki üç terminalli IC regülatör devreleri kurulur. Osiloskop aracılığıyla Vo dalga formları gözlemlenir. Yük akımı hesaplanır.

SONUÇ

Deneyi gerçekleştirilecek olan devrelerin Proteus devre simülasyon programı aracılığıyla gerçeklenmesi sonucu elde edilen sonuçlar:

Üç terminalli IC Regülatör Devresi:

Devre 1 ve simülasyonu

Devre 2 ve simülasyonu

AYARLANABILIR SERI VOLTAJ REGÜLATÖRÜ Hazırlayan : Gülhan Şahin

Voltaj Regülatör devrelerinin deneysel olarak gerçekleştirilmesi ve çalışma prensiplerinin incelenmesi

• Seri transistorlü Sabit Op-amp Voltaj Regülatörü devresi nasıl bir devredir? Nerelerde kullanılır?

• Ayarlanabilir Seri Voltaj Regülatörü devresi nasıl bir devredir? Nerelerde kullanılır?

Ayarlanabilir Seri Voltaj Regülatörü: Regüle işleminin amacı belli bir elektriksel büyüklüğü (gerilim veya akım) dış etkilerden bağımsız olarak sabit tutabilmektir. Regüleli bir gerilim kaynağının çıkış gerilimi, çıkış akımı yükten bağımsız olmalıdır. Örneğin 12V’luk sabit gerilim üreten regüleli bir gerilim kaynağının çıkış gerilimi daima 12V olmalıdır. Çıkış akımından, yükten veya diğer bir takım faktörlerden etkilenmemelidir.

Regülatör devresinin yüke seri veya paralel olması regülatörün tipini belirler. Paralel gerilim regülatörleri boşta akım çekmeleri, çok güç harcamaları vb nedenlerden ötürü pek tercih edilmezler. Regüle devrelerine, çıkış akımını istenilen seviyede sınırlamak amacı ile bir takım ilave düzenekler eklenebilir.

Şekil-1 Ayarlanabilir Seri Voltaj Regülatörü

 

Şekil-1 deki Ayarlanabilir Seri voltaj regülatörü’nde op-amp ın giriş ucu direnci sonsuz olduğu için R3 direnci üzerinden sadece zener diyot akımı akar. Q1 transistörü’nün beyz-emiter arasındaki voltajı ihmal edilirse op-amp ın çıkış voltajı devrenin çıkış voltajı olur. Bu durumda op-amp evirmeyen bir kuvvetlendirici gibi çalışmış olur.

Av (1+(R1/R2))voltaj kazancını da R1/R2 ile ayarlayabiliriz.Voltaj regülasyonu ise şöyle sağlanir: Devrede herhangi bir sebeple Vo çıkış voltajının yükseldiğini farz edelim.Bu durumda eviren girşe bağlı geri besleme voltajı da yükselecektir.Eviren giriş voltajının artmasıyla çıkış voltajı nın değeri azalır.Dolayısıyla Q1 kontrol transistorümüzün beyz akımı da azalarak yükselen Vo voltajı nın düsmesine sebep olur. Böylece regülasyon işlemi gerçekleşmiş olur.

Seri Transistörlü Sabit Op-amp Voltaj Regülatörü: Seri transistorlü Sabit Op-amp Voltaj Regülatörünün de çalışma yöntemi ayarlanabilirle bundaki fark ise op-amp ın evirmeyen kuvvetlendirci gibi değilde voltaj takipcisi gibi davranmasini sağlar.Bu da bize çıkıştan alıcamız Vo değerini ayarlayamayacağımızı gösterir.Aşağıda Sekil-2 de böyle bir devre şeması gösterilmiştir.

Şekil-2 Seri transistor lü Sabit Op-amp voltaj Regülatörü Devresi

 

Devrelerin simülasyon sonuçları aşağıda gösterilmiştir:

 

 

KAYNAKLAR

[1] L.Nashelsky,“Electronic Devices and Circuit Theory”, 5th ed., Prentice-Hall, 1992
[2] Prof.Dr. Mustafa ALÇI ve Yrd.Doç.Dr. Sadık KARA “Elektronik Devre Tasarımda OP-AMP ve LİNEER TÜMDEVRELER” ,Kayseri 2000

1-Elektronik devreler Lab-II deney föyü
2-Op-Amp ve Lineer Tümdevreler kitabı(Yazar:Prof.Dr.Mustafa Alçı&Prof.Dr Sadik Kara)
3-Mersin Meslek Yüksek okulu uzaktan Eğitim server ı

Kombi Regülatörü

1kVA Kombi regülatörü,: İle sabit 220Volt gerilim. Kombi arızalarınıza son verin.

FCM Dijital Kombi regülatörü trafolu. %100 Yerli üretim,

150Volt ile 250Volt arasında otomatik voltaj regülasyonu ile FCM Kombi regülatörü size ek iş çıkarmaz.

Hemen Kampanyalı Fiyatlarımızdan yararlanmak için bizimle iletişime geçin

Kombi regülatörü fiyat ‘ları ve Satın almak için Lütfen tıklayın.

(216) 611 0 511